BŐR EGÉSZSÉGE

A viszkető bőr ápolása: okok, kezelés és megelőzési tanácsok

Ha viszket a bőröd, tudod, mennyi kellemetlenséget és irritációt okozhat – nem beszélve arról, hogy milyen hatással van a hangulatodra. De mi okozza a száraz, viszkető bőrt, és hogyan enyhítheted a tüneteket anélkül, hogy bekerülnél a káros viszketés-vakarózás körébe?

A viszkető bőr tünetei

A bőrviszketést tudományosan „pruritus”-nak nevezik – ez az állapot a test egyes területein vagy akár a teljes testen is jelentkezhet. Vörösség, érdesség vagy dudorok formában jelenhet meg, vagy a bőr normálisnak is tűnhet úgy is, hogy nagyon kellemetlen érzést kelt. Krónikus állapotok esetén, amikor a bőrt ismételten megvakarják, a bőrfelületek begyulladhatnak, vérezni kezdhetnek vagy elfertőződhetnek.


A viszketésnek – más néven pruritusnak – több oka is lehet, amelyek az érzőidegekre hatnak. Ilyen okok lehetnek a károsodott bőrgát funkció és a gyulladás. Ezeket a „C-idegeket” a pH-változások, a csökkent páratartalom vagy hőmérséklet aktiválja, és hasznukra válik a transzepidermális vízveszteség csökkentése, a bőr pH-értékének savasabbá tétele és a bőrgát helyreállítása. – magyarázza Dr. Zac Handler bőrgyógyász-tanácsadó.

Dr Zac Handler

 Bőrápolási tippek: Miért érdemes testápolóval kiegészíteni bőrápolási rutinját

Mik a viszkető bőr okai?

Számos oka lehet a bőr viszketésének, ezért fontos az ok pontos meghatározása, így hosszú távon enyhíthetők a tünetek. A viszketés nagyon zavaró lehet, és bizonyos krónikus eseteket belső szervi rendellenességek, idegi rendellenességek vagy gyógyszerekre, anyagokra, növényekre – például latexre vagy mérges szömörcére – adott reakciók okoznak. Ha a bőröd krónikusan viszket, a lehető leghamarabb keress fel egy szakorvost.


A viszkető bőr leggyakoribb oka azonban a szárazság. Ez az életkor előrehaladtával természetes módon kialakuló állapot, mivel fogyni kezdenek az olyan fehérjék, mint a kollagén (amelyek a bőr tömörségéért és feszességéért felelősek), és a nedvesség gyorsabban távozik a felhámon keresztül. A bőr túlzott tisztítása forró vízzel, durva termékekkel és magas pH-értékű szappanokkal szintén szárazabbá és viszketőbbé teheti a bőrt.


Minden száraz, viszkető bőr nedvességre vágyik, ezért a viszketés-vakarózás elkerülésének legjobb módja a balzsammal vagy védőkrémmel való hidratálás. Ha a viszkető bőrt reflexszerűen vakarják, az a bőrgát további károsodását és a tünetek súlyosbodását okozza. Bőrgyógyászok javaslata szerint vakarózás helyett érdemes nyugtató hatású terméket használni.


A SANEX TIPPJE: Tölts egy keveset kedvenc hidratálókrémedből egy utazóflakonba, és mindig vidd magaddal. Így többé sohasem fog váratlanul érni, akárhol is jöjjön elő a viszketés.

OSZD MEG EZT A CIKKET

SZAKÉRTŐI TANÁCS

Dr Zac Handler

Dr Zac Handler

A kemény termékekkel és szappanokkal végzett túltisztítás eltávolíthatja a bőrt az illóolajoktól és lipidektől.