BŐR EGÉSZSÉGE

Bőrápolási tanácsok: A bőrirritáció elkerülése

Az irritált bőr kellemetlen, viszkető és néha még fájdalmas is lehet. A bőrirritációnak számos oka van, de jó hír, hogy számos olyan ápolási módja is, amellyel jól érezheted magad a bőrödben.

Mi a bőrirritáció és hogyan lehet észrevenni?

A bőrirritáció kellemetlen, viszkető érzés, amelyet a bőrszárazság okozhat vagy súlyosbíthat. Az idősebbek körében gyakori, mivel a bőrük a kor előrehaladtával hajlamos szárazabbá válni, de bárkit érinthet.

A bőrirritáció okától függően viszkető foltokat észlelhetsz, amelyek normálisnak, vörösnek, érdesnek vagy dudorosnak tűnhetnek. Ezenkívül azt is észlelheted, hogy bőröd száraz, repedezett, kemény vagy pikkelyes. Ha túl sokat vakargatod ezeket a foltokat, elkezdhetnek vérezni vagy akár el is fertőződhetnek, ezért inkább próbáld egyengetni a bőrfelületet, vagy kenj rá bőrirritáció elleni krémet. Az alkalmazott kezelés típusa nagyban függ a bőrirritáció okától, ezért fontos ennek felderítése.

Kerüld a túlságosan illatosított vagy szárító hatású hab- és tusfürdőket, inkább használj helyettük puhító hatású termékeket.

Dr Zac Handler

Bőrápolási tippek

Mi okozza a bőrirritációt?

A bőrirritációnak számos oka lehet. Néhány ezek közül:

Bőrbetegségek, például bőrszárazság, ekcéma, pikkelysömör, rühösség, égési sérülések, hegek, rovarcsípések és csalánkiütés.

Gyapjú, kémiai anyagok, szappanok, kozmetikumok, mérges szömörce, paraziták vagy háziállatok által kiváltott allergiás reakciók.

Bizonyos esetekben a bőrirritációt vagy viszketést súlyos betegségek vagy állapotok is okozhatják. Ha aggódsz a bőrirritáció miatt, keresd fel háziorvosod.

Bizonyos idegbetegségek, például szklerózis multiplex, cukorbetegség, becsípődött idegek és övsömör.

A terhesség alatt egyes nőknél bőrviszketés jelentkezik.

A bőrirritáció elkerülése

Néhány nagyon egyszerű módszerrel elkerülhető a bőrirritáció súlyosbodása, valamint megelőzhető a visszatérése. Például ne viselj szűk, gyapjúból vagy bizonyos szintetikus anyagokból készült ruhákat; a fürdés és zuhanyzás legyen rövid – 2 percnél nem hosszabb –; ne használj illatosított dezodorokat, ha hónaljirritációt tapasztalsz; és ne használj illatosított szappanokat és hidratálókrémeket. Lehetőleg próbálj mindig bőrgyógyászatilag tesztelt termékeket használni.

A bőrirritációt a bőr szárazsága is okozhatja. Ha ez az eset áll fenn, hidratáld naponta tested bőrgyógyászatilag tesztelt, illatanyagmentes hidratálóval.

Az irritált bőrre számos más kezelés is rendelkezésre áll. További tanácsokért fordulj gyógyszerészedhez vagy háziorvosedhoz.

OSZD MEG EZT A CIKKET

SZAKÉRTŐI TANÁCS

Dr Zac Handler

Dr Zac Handler

A kemény termékekkel és szappanokkal végzett túltisztítás eltávolíthatja a bőrt az illóolajoktól és lipidektől.