A BŐRRŐL

A száraz bőr ápolása: okok, kezelés és megelőzési tanácsok

Miért érzem száraznak a bőrömet?

A száraz bőr gyakori bőrprobléma, amelyet számos különböző tényező okozhat, többek között a napsütés, az illatszerek, a durva bőrápolás, a kemény víz, a páratartalom, az öregedés vagy egyszerűen a genetika. Ezek a környezeti agresszorok károsíthatják a bőr természetes gátfunkcióját, és transzepidermális vízveszteséget okozhatnak. Ez az a folyamat, amelynek során a víz elpárolog a bőr felszíne alól, és a bőr szárazabbá válik. A természetes olajok hiánya a bőrben az öregedés korai jeleinek – például finom vonalak, megereszkedés és ráncok – megjelenéséhez vezethet.

A központi fűtés, a napsütés, a környezetszennyezés, sőt még a kemény víz is okozhatja bőrünk szárazságát. Itt elmagyarázzuk a száraz bőr okait és azt, hogyan ápolhatja kíméletes módon.

Dr Zac Handler

A száraz bőr ápolása: okok, kezelés és megelőzési tanácsok

„A száraz bőr előfordulása a kor előrehaladtával, bizonyos betegségek esetén és száraz levegőjű környezetben is nő. Bár a szappanok súlyosbíthatják az állapotot, a kiváltó ok a bőr felső rétegében lévő, lipideknek nevezett olajok hiánya. Emellett előfordul a természetes hidratálófaktor csökkenése is. Ez megakadályozza, hogy a bőr megtartsa a vizet, így az elpárolog; a bőr érdes lesz, és hámlani kezd” – magyarázza Dr. Zac Handler bőrgyógyász-tanácsadó.

Mi súlyosbítja a bőrszárazságot?

Ha bőrödet száraznak érzed, van néhány olyan dolog, amit kerülnöd kell, hogy ne súlyosbítsd az állapotát:

A bőr túlzott tisztítása

Először is a nem kíméletes termékekkel és szappanokkal történő túlzott tisztítás megfoszthatja a bőrt az esszenciális olajoktól és lipidektől. Ezért azokon a napokon, amikor rendkívül száraznak érzed a bőrödet, próbálj csak egyszer fürdeni vagy zuhanyozni, használj gyengéd tusfürdőket, valamint hűvös vagy mérsékelt hőmérsékletű vizet. A nagyon forró zuhanyok, bár jóleső érzéssel járhatnak, a bőrfelszín kiszáradását okozhatják.

Segíts védeni a bőrt a nap okozta károsodástól

A nap hosszú hullámú UV-A sugarai egész évben, még a felhős, szürke napokon is jelen vannak, és károsíthatják a bőr mélyebb rétegeit. Ez megzavarja a bőr természetes gátfunkcióját, és lebontja azon fontos fehérjéket (például a kollagént), amelyek biztosítják a bőr ruganyosságát és hidratáltságát. Segíts védeni bőrödet magas faktorszámú, széleskörű védelmet nyújtó fényvédővel. Ez segít kordában tartani a bőrszárazságot.

Fektess be egy párásító készülékbe

Lehet, hogy a központi fűtés melegen tartja otthonod, de ez a száraz bőr egyik gyakori oka – minél szárazabb a levegő, annál szárazabb lesz a bőr. Ezt egyszerűen elkerülheted úgy, hogy beruházol egy hideglevegő-párásító készülékbe, mivel ez növeli a beltéri levegő nedvességtartalmát. Segíthetsz a bőrgát hidratálásában, ha éjszakára a hálószobában helyezed el.

Száraz bőr ápolása

Mivel a száraz bőrt a nedvesség elvesztése okozza, fontos, hogy ezt gyengéd és lágyító hatású hidratálókrémekkel pótold. „A bőrszárazságra hajlamos személyek számára fontos a hidratálókrémek rendszeres használata. Ha a fellángolás súlyos, egy bőrgyógyász gyógyszert, például topikális szteroidot írhat fel a probléma gyorsabb megoldása érdekében” – tanácsolja Dr. Zac Handler.

A bőrszárazság kevésbé súlyos eseteiben a megfelelő bőrápolási rutin segíthet szinten tartani a nedvességtartalmat. Először tisztítsd meg tested gyengéd termékkel, majd miután kiléptél a zuhany alól, szárítkozás után néhány percen belül kend be gazdag testápolóval az egész testedet. Ez segít megkötni a nedvességet.

OSZD MEG EZT A CIKKET

SZAKÉRTŐI TANÁCS

Dr Zac Handler

Dr Zac Handler

A kemény termékekkel és szappanokkal végzett túltisztítás eltávolíthatja a bőrt az illóolajoktól és lipidektől.