TERHESSÉG

Bőrápolás a terhesség alatt: Ideális bőrápolási termékek terhesség során

A terhesség alatt a szervezetet új hormonok egész sora árasztja el, amelyek teljesen megváltoztathatják a bőrt. Míg egyes nők a híres „terhességi ragyogást” élvezhetik, másoknál olyan új problémák jelentkezhetnek, mint a melaszma, az érzékenység és a hormonális pattanások. Olvasd el egyszerű útmutatónkat, amelyből megismerheted a leggyakoribb problémák okát és azt is, hogyan kezelheted őket.

Miért érzékenyebb a várandós nők bőre?

A terhesség a fokozott szorongás időszaka lehet, és a hormonok szintjének növekedésével párosulva a bőr különösen érzékennyé válhat. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a nők így védik meg a testüket és a babát a fertőzésektől és a betegségektől. Ha bőrödet szárazabbnak és érzékenyebbnek érzed, gondoskodnod kell arról, hogy a terhesség alatti bőrápolás nyugtató, mégis egyszerű legyen. Keresd a minimalista formulákat, amelyek hidratáló és gyengéd összetevőket, például glicerint, sheavajat és hialuronsavat tartalmaznak.

Miért lett zsíros a bőröm?

A terhesség alatt előfordulhat, hogy extra faggyú és olaj keletkezik a bőrben, ami miatt a pórusok eltömődnek, így pattanások jelentkezhetnek az arcon, az állon és az állvonalon. Ez a hormonális változás annak köszönhető, hogy a szervezet több progeszteront termel, hogy segítse a méh védelmét. Így bár biztos lehetsz abban, hogy a változás teljesen természetes, van néhány módszer, amivel segíthetsz megőrizni a bőröd egyensúlyát. A bőrzsírosodás kezelésének legjobb módszere egy olyan tisztító- és hidratálókrém, amelyet úgy terveztek, hogy gyengéd hámlasztó összetevőkkel, például alfa-hidroxi savakkal (AHA) célozza meg a foltokat és szabályozza a faggyútermelést. Kerüld az olyan durvább összetevőket, mint a szalicilsav, mivel ezek növelhetik az érzékenységet. Megpróbálhatsz agyag- vagy iszapmaszkot is használni, hogy gyengéden kitisztítsa a pórusokat, és megszüntesse az eltömődéseket.

Hogyan előzhető meg a melaszma?

Mivel a bőr a terhesség alatt érzékenyebbé válhat, a fényérzékenysége (a nap UV-sugaraira adott reakciója) is fokozódik. Ez serkenti a bőr pigmenthormonjait, ami melaszmát okozhat – egy olyan bőrelváltozást, amelyet elszíneződött foltok jellemeznek. „A melaszma az az állapot, amikor a melanociták megnövekedett mennyiségű pigmentet hoznak létre a bőrön. Ez a fénynek és az ösztrogénnek való kettős kitettség következménye. Bár nem kizárólag a terhes nőkre jellemző, a terhesség alatt megnövekedett ösztrogéntermelés miatt ez az állapot a „terhességi maszk” becenevet kapta – magyarázza dr. Zac Handler bőrgyógyász-tanácsadó.

A melazma, egy olyan állapot, amikor a melanociták megnövekedett mennyiségű pigmentet hoznak létre a bőrben, mind a fényképezés, mind az ösztrogénexpozíció eredménye

Dr Zac Handler

 Terhességi bőrápolás: A legjobb bőrápoló a terhesség alatt

Bár a melaszma gyakran elhalványul a terhesség után, nagyon fontos, hogy az arcbőrt teljes körű védelmet nyújtó, magas faktorszámú fényvédővel óvd. Minden reggel, a terhességi bőrápolási rutin utolsó lépéseként alkalmazd. „A melaszma kezelésének fő része az érintett területek ultraibolya-expozíciójának csökkentése teljes körű védelmet nyújtó fényvédővel, kiegészítésként pedig világosító krémek, például hidrokinon használhatók. Fontos megjegyezni, hogy ha a pigment a bőr dermális (mélyebb) rétegében van, nem pedig a felszíni epidermiszben, akkor a kezelés nehezebb. A bőrgyógyászok segítenek megkülönböztetni a két esetet, és biztosítják a megfelelő kezelést” – folytatja dr. Handler.

Hogyan előzhetem meg a terhességi striákat?

A terhességi csíkok, amelyek rózsaszínes csíkok formájában jelennek meg a csípőn, a hason és a mellen, a terhesség természetes velejárói. Akkor keletkeznek, amikor a bőr megnyúlik, és a felszín alatti rostok szétszakadnak, hogy alkalmazkodjanak a növekvő babához, különösen a harmadik trimeszter felé, amikor a súlygyarapodás fokozódik. Megelőzheted vagy csökkentheted a terhességi csíkok megjelenését, ha reggel és este gazdag hidratálókrémet használsz azon területeken, ahol a csíkok megjelenése a legvalószínűbb. Folytasd a hidratálókrém használatát a terhesség alatt, különösen akkor, ha terhességi csíkok jelennek meg, mivel frissen könnyebb kezelni őket.

OSZD MEG EZT A CIKKET

SZAKÉRTŐI TANÁCS

Dr Zac Handler

Dr Zac Handler

A kemény termékekkel és szappanokkal végzett túltisztítás eltávolíthatja a bőrt az illóolajoktól és lipidektől.